Over Georgette

Ruth Grootjans is een gepassioneerde textielontwerpster die voor jou creatieve, moderne én bovenal verantwoorde stoffen spot.

Omdat naaien veel aandacht en geduld vergt, selecteerde ik voor jou stoffen die met even veel aandacht en geduld voor kwaliteit én in het bijzonder, met respect voor het milieu gemaakt zijn! Met andere woorden; bij Georgette vind je enkel de hoogste groene kwaliteit. Om dit te verzekeren zijn alle stoffen in het bezit van het GOTS label. Dankzij dit label herken je direct een product dat vanaf het katoenzaadje tot en met het volledig afgewerkt product voor 100% 'proper' gehouden is.

Zo kies je altijd voor een unieke, individuele én propere stijl en krijgt iedereen de kans om mee een ‘propere’ wereld te creëren!
Georgette zegt: Frankly, ugliness does not sell!

Wil je meer weten over GOTS? Hieronder lees je meer of kijk ook eens bij 'veel gestelde vragen'. Doe zelf ook meer kennis op via: www.global-standard.org/

OVER ECOLOGISCH KATOEN

Boring stof you really need to know!!!!!!

Biologisch katoen is enorm in opmars. Het gaat hier niet zomaar om een trend maar om een duidelijke keuze om meer en meer 'propere' producten op de markt te krijgen.

De gewone katoenteelt behoort nog steeds tot één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Het extreem hoge gebruik van chemische producten zoals pesticide, insecticide en kunstmest zijn hier o.a. voor verantwoordelijk. Volgens schattingen is 10% van de geproduceerde pesticides wereldwijd bedoeld voor deze 'gewone' katoenindustrie. Maar niet enkel de teelt scoort te hoog op gebied van vervuiling, ook de verwerking en kleuringen met zware metalen vormen een enorme bedreiging voor het welzijn van onze planeet.

Boeren die kiezen voor biologische landbouw gebruiken teelttechnieken zoals die van hun voorouders: uit de tijd dat kunstmest, insecticide en pesticide nog niet bestonden en alles meer in één lijn stond met het ritme van de natuur. Eén van de grote verschillen tussen 'gewone' en biologische katoen is de manier waarop men de katoenbollen plukt: biologisch katoen wordt handmatig geplukt, gewone katoen machinaal. Om dit machinaal plukken mogelijk te maken moet de katoenstruik ontdaan worden van zijn blad. Chemische producten die te vergelijken zijn met 'Agent Orange' uit de Vietnamoorlog worden hiervoor ingezet. De struik verliest niet alleen zijn blad, zowel de struik als grond en grondwater worden zwaar aangetast en vervuild.

Het handmatig plukken bij de biologische teelt daarentegen geeft de struik opnieuw de kans sneller nieuwe bollen aan te maken en ook zijn levensduur te verlengen. Het zijn niet enkel de katoenbollen die 'proper' blijven, de grond en het grondwater worden niet vervuild en het natuurlijk evenwicht voor mens, dier en milieu wordt niet verstoord.

Een ander belangrijk aspect bij de biologische teelt is o.a. het mijden van monoteelt. Het toepassen van wisselteelt zorgt voor een uitgebalanceerde 'gezonde' grondstructuur. Andere zaken als de aloude en nog steeds evoluerende kennis van plantenextracten worden gebruikt om ongedierte en ziektes te bestrijden. Tegen schadelijke insectenpopulaties worden andere insecten als de gaasvlieg of het lieveheersbeestje ingezet. Al deze natuurlijke teeltmethodes brengen het natuurlijk evenwicht tussen mens en milieu opnieuw in balans, wat in schril contrast staat tot de ‘gewone’ teelt waar mens en milieu telkens opnieuw worden blootgesteld aan extreme vervuiling.

Om de katoen en de omgeving tijdens de verdere verwerking 'proper' te houden is het belangrijk dat men kleuringen en inkten gebruikt die zo min mogelijk belastend zijn voor het milieu.

Al deze aspecten moeten in rekening gebracht worden om tot een 100% proper product te komen. Niet onbelangrijk om weten is dat al deze bioboeren ook op een eerlijke manier behandeld worden en dat biologische teelt altijd samen valt met Fairtrade.

Heel dit verhaal rond biologische teelt en ecologische verwerking van katoen heeft natuurlijk niet alleen invloed op de boeren en hun directe omgeving. Ook de uiteindelijke consument komt hierdoor niet meer in aanraking met deze schadelijke stoffen. Een van de belangrijkste oorzaken van huidirritaties en allergieën zijn de chemische producten die onuitwisbaar in onze kleding, beddengoed, … aanwezig zijn. Door een duidelijke keuze te maken voor producten met een erkend ecolabel helpen we ook onszelf op weg naar een 'properdere' en gezondere levensstijl.